Ageuzja i dysgeuzja – przyczyny, objawy, leczenie

Ageuzja i dyseguzja to dwie dolegliwości powiązane z zaburzeniami smaku. Są bardzo do siebie podobne, choć ich przyczyny, objawy i sposób leczenia mogą być inne. Co warto o nich wiedzieć?

Czym są ageuzja i dysgeuzja?

Mówiąc najprościej, są to po prostu zaburzenia związane z pojęciem smaku. Zmysł ten jest dla nas bardzo ważny, jako że dzięki niemu jesteśmy w stanie odbierać i rozróżniać pokarmy, które spożywamy. Dla jasności smak to pojęcie bardzo szerokie, jako że kubki smakowe znajdują się nie tylko na języku, ale też na podniebieniu, w krtani, a także w przełyku, na wargach oraz w wewnętrznej części policzków. Każdy z nas doskonale wie, że odbiera się cztery główne smaki, czyli słodki, gorzki, słony oraz kwaśny, piątym smakiem jest z kolei stosunkowo nowy umami. Zdarza się jednak, że dochodzi to zaburzeń, które wypaczają zmysł smaku albo całkowicie go wyłączają.

Ageuzja – przyczyny, objawy, leczenie

Ageuzja, to jedno z zaburzeń smakowych, który polega na tym, że całkowicie traci się ten zmysł. Innymi słowy, traci się możliwość na interpretację spożywanego pokarmu. Jej przyczyny mogą być różne i wiązać się między innymi z zakażeniami bakteryjnymi, wirusowymi, czy chorobami neurologicznymi. Czasem na odbiór smaków wpływają także zażywane leki. Jeżeli chodzi o to, co oznacza ageuzja, odpowiedzi może być wiele. Przypadłość ta może wskazywać na inne poważniejsze problemy zdrowotne, jak choćby stwardnienie rozsiane, choroby zapalne i naczyniowe mózgu, chorobę Alzheimera, udar mózgu, ataksję, cukrzycę, boreliozę czy choćby koronawirusa.

Ageuzja nie jest chorobą samą w sobie, tylko objawem innego schorzenia, podstawą leczenia będzie więc wyeliminowanie przyczyn, które za to odpowiadają. Podstawą będzie więc zweryfikowanie, z jakim problemem boryka się pacjent i co stoi za utratą smaku, a potem podjęcie odpowiedniego leczenia. Jeżeli ageuzja jest tylko miejscowa, spowodowana aftą, grzybicą czy infekcją, wówczas leczy się tylko miejscowo.

Jedząca dziewczyna

Dysgeuzja – przyczyny, objawy, leczenie

Dysgeuzja to odmiana ageuzji. Podstawową różnicą jest to, że w tym przypadku mamy do czynienia nie z utratą smaku, a z jego zniekształceniem, wypaczeniem. Możemy więc słabiej wyczuwać smaki, z mniejszą intensywnością, bywa też, że pojawiają się problemy z ich odróżnianiem. Na przykład spożywając pokarmy, wyczuwa się składniki, których w nich nie ma albo nieodczuwanie niektórych z nich. Podobnie jak w przypadku ageuzji, problem ten jest tylko objawem innej choroby. Powodem zniekształcenia odczuć smakowych jest wiele i zaliczają się do tego choroby neurologiczne, leki, używki i wiele innych.

Tak samo, jak przy ageuzji, także i przy dysgeuzji leczy się nie sam objaw, a przyczynę zaburzeń receptorów smakowych. Konieczne będzie więc określenie, z czym boryka się pacjent. Czasami wystarczy np. zmienić dietę oraz poprawić apetyt, by objawy minęły. W innych przypadkach konieczne będzie wdrożenie leczenia właściwego dla danej jednostki chorobowej.

Dlaczego zmysł smaku jest dla nas ważny?

Jedząc, często nie doceniamy walorów smakowych danych potraw. Smakują nam bądź nie, ale nie zwracamy na to większej uwagi. Staje się to jednak widoczne wówczas, gdy pojawiają się zaburzenia związane z tym zmysłem, ponieważ jedzenie nagle traci na wartości. Chodzi tutaj jednak nie tylko o walory estetyczne, ale i bezpieczeństwo. Poprzez kubki smakowe jesteśmy w stanie wyczuć choćby toksyny, a to pozwala nam na uniknięcie spożywania produktów trujących, które mogłyby nam zaszkodzić. Smak jest nam potrzebny, także dla naszego zdrowia i bezpieczeństwa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *