Nadkwasota – objawy, przyczyny. Jak leczyć nadkwasotę?

Nadkwasota żołądka – przykra dolegliwość, z którą jednak można sobie dość łatwo poradzić. Czym jest, jak się objawia i jakie są jej przyczyny? W jaki sposób leczyć nadkwasotę żołądka?

Nadkwasota żołądka – co to?

Nadkwasota, to zespół dolegliwości żołądkowych, które objawiają się na wiele różnych sposobów. Najczęściej są to zgaga i ból brzucha, ale nie tylko. Problemy z układem trawiennym związane są przede wszystkim z zaburzeniem wytwarzania kwasu solnego, który jest głównym czynnikiem wspomagającym trawienie pokarmów. Wewnątrz naszego organizmu panują określone warunki, jeżeli chodzi o poziom pH – w żołądku zaś powinna być zachowana równowaga zasadowo-kwasowa. Gdy jej nie ma, wówczas pojawia się problem, a wraz z nim przykre dolegliwości, które mogą prowadzić do poważniejszych schorzeń.

Przyczyny nadkwasoty żołądka

Za główną przyczynę nadkwasoty żołądka uważa się nadmierną produkcję kwasu solnego. Jest on nam niezbędny do przetwarzania pokarmów, a tym samym do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Rozpuszcza on treść żołądka, umożliwiając pobieranie składników odżywczych, ich wchłanianie oraz transport, z resztki przechodzą dalej. Gdy dochodzi do zaburzenia wytwarzania kwasu solnego, wówczas wytwarzany jest on w nadmiernej ilości, co znacząco obciąża błony śluzowe żołądka.

Powodów, dla których zaburzona zostaje ta równowaga, jest wiele, a najistotniejszą z nich jest nieprawidłowa dieta oraz używki typu alkohol i papierosy. Na nadkwasotę cierpią też często osoby żyjące w stresie i nerwach oraz zażywające niektóre leki. Sprzyja temu także zbytni pośpiech przy jedzeniu, przejadanie się, głodzenie, a także żucie gumy czy ssanie cukierków. Czasem za problem ten odpowiadają także niektóre choroby, jak choćby zakażenie bakteryjne, zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka, niedokrwistość złośliwa, guz wydzielający gastrynę. Czasem przyczyną może być operacyjne usunięcie części żołądka.

Kwaśna cytryna

Objawy nadkwasoty żołądka

Do najczęstszych objawów nadkwasoty żołądka zalicza się przede wszystkim gniotący ból w górnych okolicach brzucha, a także zgagę. Często pojawia się także piekący ból w okolicach mostka i przełyku, a także odbijanie się treścią żołądka z kwaśnym posmakiem. Osoby cierpiące na nadkwasotę, często skarżą się na zaparcia lub biegunki, a także silne uczucie pełności, niestrawność oraz rozdrażnienie i zmęczenie.

Jak leczy się nadkwasotę żołądka?

W większości przypadków nie ma potrzeby farmakologicznego leczenia, ponieważ w zupełności wystarczy zmiana diety i nawyków żywieniowych. Konieczne będzie oczywiście wyeliminowanie lub zminimalizowanie produktów pobudzających wytwarzanie kwasu solnego. Zaleca się spożywanie chudego mięsa (kurczak, indyk, cielęcina), ryb, warzyw (marchew, brokuły, buraki, jarmuż), nabiał (mleko, śmietanka), jaja oraz oleje roślinne, białe pszenne i czerstwe pieczywo. Ważne, by były one bogate w białko oraz błonnik. Powinno się za to ograniczyć węglowodany, tłuszcze, cukry oraz sól. Odpada smażenie na głębokim tłuszczu czy pieczenie, znacznie lepiej, jeżeli posiłki będą gotowane na parze lub w wodzie ewentualnie na niewielkiej ilości tłuszczu. Należy też unikać mocnej kawy i herbaty, napoi gazowanych i używek typu alkohol i papierosy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *