Co jeść, co pić na ból gardła? Czym nawilżać gardło?

autor Lilia Szostak
641 odsłon/y

Zapalenie gardła sprawia, że nie możesz niczego przełknąć? Infekcja gardła może skutecznie zniechęcać do przyjmowania jakichkolwiek pokarmów i napojów, jednak kiedy organizm walczy z chorobą, bardzo istotną kwestią jest dostarczenie mu odpowiednich wartości odżywczych. Podpowiemy Ci, co jeść i pić na ból gardła, aby pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości.

Co warto jeść na ból gardła?

Gdy pojawia się ból gardła, spożywanie stałych pokarmów może stanowić spory problem. Błony śluzowe są podrażnione przez rozwijający się stan zapalny, dlatego lepszym rozwiązaniem będzie wprowadzenie pokarmów o kremowej lub płynnej konsystencji, a także takich, które łatwo połknąć.

Jeśli zastanawiasz się, co jeść na ból gardła, to musisz pamiętać, aby dostarczać organizmowi pełnowartościowe posiłki bogate w witaminy i składniki mineralne wspomagające walkę z infekcją. W diecie na ból gardła nie może zabraknąć warzyw — m.in. marchewki, selera, jarmużu, ziemniaków, pietruszki, cukinii i pomidorów — oraz owoców bogatych w antyoksydanty — takich jak maliny, porzeczki, jagody i truskawki. Warto przygotowywać z nich koktajle, purée i przeciery, aby jedzenie nie powodowało dyskomfortu.

Dobrym pomysłem jest również spożywanie produktów mlecznych — jogurtów, serków, kefirów i maślanek — zawierających białko i żywe kultury bakterii, które dobrze wpływają na florę jelitową i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.

Co pić na ból gardła?

W trakcie infekcji górnych dróg oddechowych bardzo ważną kwestię stanowi odpowiednie nawodnienie. Przy bólu gardła często występuje suchość w jamie ustnej, co sprzyja rozwojowi bakterii i ich przenikaniu w głąb błony śluzowej. Co pić na ból gardła? Najlepszy wybór stanowi oczywiście woda niegazowana. Należy przyjmować od 1,5 do 2,5 litra tego życiodajnego płynu w ciągu dnia. Woda wspomaga funkcjonowanie organizmu, wypłukując z jego komórek toksyny i zbędne produkty przemiany materii.

Jednym z domowych sposobów na ból gardła jest również herbatka z miodem, imbirem i cytryną. Miód i imbir wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i odkażające. Natomiast cytryna zawiera witaminę C, która wpływa na wzmocnienie odporności. Pamiętaj jednak, aby powyższe składniki dodawać do herbaty, gdy napar nieco ostygnie, ponieważ w przeciwnym razie stracą one swoje właściwości. Nie należy też pić gorącej herbaty, co mogłoby podrażnić błonę śluzową gardła i przyczynić się do nasilenia bólu.

Czym nawilżać gardło?

Podstawowym sposobem nawilżania gardła jest regularne picie wody i naparów z dodatkiem składników łagodzących pieczenie i ból. Możesz jednak dodatkowo płukać gardło wodą z solą. Łyżeczkę soli rozpuść w szklance letniej wody, a następnie przez minutę płucz gardło tak przygotowanym preparatem. Powtarzaj tę czynność 2 razy dziennie. Sól ma właściwości antybakteryjne, odkażające i przeciwbólowe, dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku problemów z gardłem.

Przy bólu gardła warto zrezygnować ze spożywania kwaśnych potraw i napojów, a także stosowania ostrych przypraw, które podrażniają błonę śluzową gardła i przełyku. Lepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie pokarmów w łatwej do połknięcia formie oraz picie dużej ilości wody. Jakie jeszcze znasz sposoby na ból gardła? Podziel się swoimi pomysłami pod artykułem.

podobne treści

3 komentarze

Żarek33 27 lutego 2023 - 13:16

O tak, herbata z miodem i imbirem to jest najlepsze domowe lekarstwo na ból gardła! Ja piję tylko to i często pomaga

odpowiedź
ul@@ 2 marca 2023 - 08:21

No nie wiem czy picie na ból gardła herbaty z miodem, cytryną i imbirem to dobry pomysł, przecież te składniki mogą jeszcze bardziej gardło podrażnić. Do nawilżenia gardła chyba najlepsza jest woda w pokojowej temperaturze

odpowiedź
Basia R. 4 kwietnia 2023 - 06:23

Na ból gardła najlepszy jest stary sposób, czyli płukanie wodą z solą! Nic tak szybko nie pomaga uśmierzyć bólu gardła!

odpowiedź

zostaw komentarz