Domowe sposoby na nadkwasotę – co pić, jeść, aby zwalczać objawy nadkwasoty?

autor Aga Leśna
722 odsłon/y

Masz bóle brzucha, zgagi, nudności, a może zaparcia? Może być to nadkwasota żołądka, która niestety zaliczana jest to mało przyjemnych dolegliwości. Czym jest i jak sobie z nią radzić? Jakie są domowe sposoby na nadkwasotę żołądka?

Czym jest nadkwasota żołądka?

Nadkwasota żołądka, to nic innego, jak stan chorobowy, w którym nasz żołądek produkuje nadmierną ilość kwasu solnego, odpowiedzialnego za trawienie pokarmów. U osób zdrowych, współczynnik pH dla żołądka jest kwasowo-zasadowy, czyli z jednej strony umożliwia rozpuszczanie jedzenie, z drugiej, nie obciąża błon śluzowych. Jeżeli organizm produkuje nadmiar kwasu solnego, poziom kwasowości rośnie i pojawiają się mało przyjemne dolegliwości, tylko ból brzucha, zgaga, nudności, odbijanie się kwaśną treścią żołądka, nudności, biegunki lub zaparcia.

Jakie są przyczyny nadkwasoty żołądka?

Szukając przyczyn, z powodu których pojawia się problem nadkwasoty, należy szukać ich przede wszystkim we własnym otoczeniu. Za nadmiar kwasu solnego w żołądku, w zdecydowanej większości odpowiadamy my sami, a konkretnie to, co jemy i pijemy. Zła dieta to główny czynnik problemów żołądkowych, a potrawy ciężkostrawne, tłuste, ostro przyprawione tylko nam szkodzą, podobnie jak papierosy czy alkohol, a także mocna kawa czy herbata. Z innych czynników, warto przyczyn szukać także w stresie, przejadaniu się lub odwrotnie – w głodzeniu.

Domowe sposoby na nadkwasotę żołądka

Jak sobie w takim razie radzić z nadkwasotą żołądka? W większości przypadków wystarczą do tego domowe sposoby, a konkretnie zmiana diety. Pomóc mogą różne napary ziołowe, typu prawoślaz lekarski czy lipa, albo sok z imbiru, a także mikstury jak wywar z surowego ziemniaka czy sody oczyszczonej. Podstawą będzie jednak to, co jemy i pijemy na co dzień, ponieważ, jak zostało wspomniane wyżej, to dieta w przeważającej większości odpowiada za problemy żołądkowe. Wystarczy wiedzieć, co jeść i pić, a także czego unikać, by czuć się lepiej.

Co jeść, a czego nie jeść przy nadkwasocie?

Jeżeli chodzi o posiłki, przy nadkwasocie istotne będzie to, by jeść regularnie i małe posiłki, do tego bez pośpiechu i stresu. Gotować należy przede wszystkim na parze lub dusić pod przykryciem, a gdy smażymy, to wyłącznie na małej ilości tłuszczu roślinnego. Warto sięgać po warzywa takie jak jarmuż, brokuły, marchew, buraki, a także owoce jak banany, figi, borówki. Do tego pomóc mogą też produkty mleczne, zwłaszcza te fermentowane, a także jajka, ryby oraz chude mięso. Z ziół sprawdzi się rumianek, melisa i prawoślaz. Dobrze jeżeli częściej sięgać będzie się po kasze drobnoziarniste, czerstwe pszenne pieczywo, płatki owsiane, a także siemię lniane czy babkę płesznik.

Należy unikać przede wszystkim potraw tłustych, ciężkostrawnych i ostro przyprawionych. Nie zaleca się jedzenia fast foodów i przekąsek. Niestety negatywnie na pH żołądka wpływają także owoce cytrusowe, pomidory, czekolada, orzeszki ziemne czy tłuste mięsa.

Co pić, a czego nie pić przy nadkwasocie?

W przypadku napojów sprawa jest stosunkowo prosta, choć niestety lista związana z tym, czego pić się nie powinno, jest dłuższa. Do tego, czego dietetycy nie zalecają przy nadkwasocie, zalicza się: mocna kawa i herbata, soki cytrusowe, mięta, alkohol, a także napoje gazowane. Co więc można pić? Zdecydowanie należy postawić tu na wodę i napary ziołowe. Oczywiście kawa czy herbata także jest dozwolona, ale w wersji słabej oraz tylko od czasu do czasu.

podobne treści

zostaw komentarz