Fasolka szparagowa – właściwości. Jak podawać fasolkę szparagową?

autor Aga Leśna
608 odsłon/y

Fasolka szparagowa to ciekawe, choć często niedoceniane warzywo. Z powodzeniem może być ona ważnym składnikiem wielu różnych potraw, dobrze się w nich komponując smakowo. Posiada ona wiele pozytywnych dla zdrowia składników odżywczych, warto poznać ją i jej właściwości bliżej.

Czym jest fasolka szparagowa?

Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej i występuje w dwóch kolorach – żółtej oraz zielonej. To warzywo pochodzące z rejonów Ameryki Południowej, a do Europy została sprowadzona w okresie wielkich odkryć geograficznych. Pojawiła się pod koniec XVI wieku we Francji i bardzo szybko zyskała popularność. Dziś to jedno z chętniej uprawianych warzyw na całym świecie. W kuchni znajduje bardzo szerokie zastosowanie, a jej delikatny smak sprawia, że świetnie wpasowuje się do wielu różnych potraw.

Jakie składniki odżywcze posiada fasolka szparagowa?

Jedną z zalet fasolki szparagowej jest fakt, iż ma ona niewiele kalorii i w przeważającej większości składa się z wody. Posiada takie składniki jak białko, tłuszcze, błonnik oraz liczne witaminy. Zielona fasolka szparagowa jest bogactwem witaminy A i kwasu foliowego, ale żółta ma znacznie więcej potasu i fosforu. Poza tym, w składzie tego warzywa znajdzie się także witaminę C i K, tiaminę, niacynę, witaminę B2 oraz foliany. Z istotnych minerałów, fasolka szparagowa jest bogactwem wapnia, żelaza, magnezu, manganu oraz cynku.

Jakie właściwości posiada fasolka szparagowa?

Dzięki bogactwu witamin i minerałów spożywanie fasolki szparagowej wspomaga zdrowie naszego organizmu. Szczególnie pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego, jako że posiada błonnik i minerały wspomagające trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych. Poza tym chroni także układ krążenia, między innymi przed zawałem serca i obniżając poziom cholesterolu, ciśnienie i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Poza tym fasolka szparagowa jest też doskonałym antyoksydantem, dzięki witaminom C, E i A. Wspomaga więc ochronę organizmu przed atakami wolnych rodników i mniejsza ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, pomaga przy leczeniu artretyzmu oraz łagodzi objawy PMS i menopauzy.

Polecana jest kobietom w ciąży i małym dzieciom, osobom z cukrzycą oraz tym, którzy planują się odchudzać. Niska kaloryczność zdecydowanie może być dużym wsparciem w procesie odchudzania.

Jak podawać fasolkę szparagową?

Sposobów na podanie fasolki szparagowej jest wiele, dzięki czemu świetnie sprawdzi się zarówno w daniach śniadaniowych, obiadowych, jak i na kolację. Może być składnikiem zup, potraw mięsnych, sałatek owocowych, jarzynowych oraz zapiekanek. Sprawdza się też w połączeniu z makaronem, ryżem, kaszą i wieloma innymi produktami. Można ją gotować, smażyć, dusić, zapiekać, a także zrobić z niej przetwory. Co istotne, fasolka szparagowa nie może być jedzona na surowo, ponieważ sama w sobie posiada substancje toksyczne, które są wytracane dopiero po obróbce termicznej. Zaleca się przede wszystkim dotowanie na parze lub w niewielkiej ilości wody, aby zachować maksymalnie jak najwięcej składników odżywczych.

podobne treści

zostaw komentarz