Fasolka szparagowa a odchudzanie – kalorie, propozycje zdrowych przepisów

Fasolka szparagowa to dość popularne warzywo, które jednocześnie cieszy się bardzo szerokim zastosowaniem w kuchni. Zalecana jest w diecie, dzięki licznym składnikom odżywczym – witaminom i minerałom, jak jednak wpływa na odchudzanie?

Fasolka szparagowa – wartości odżywcze

To niepozorne warzywo, które jest odmianą fasoli zwykłej, posiada wiele pozytywnych dla zdrowia wartości odżywczych. Chodzi tutaj przede wszystkim o bogactwo witamin A, B2, C, E i K, a także minerałów, jak potas, cynk, magnez, fosfor, żelazo, sód, mangan. Obecne są w niej także przeciwutleniacze, które wspomagają zahamowanie rozwoju wolnych rodników, a także całkiem dużo białka, błonnika i kwasu foliowego.

Ile kalorii ma fasolka szparagowa?

Fasolka szparagowa w większości, bo aż w 90% składa się z wody i do tego uważana jest za jedno z bardziej niskokalorycznych warzyw. Na 100 g produktu, posiada ona ledwo około 20 – 30 kcl, co sprawia, że polecana jest każdemu, zwłaszcza osobom planującym odchudzanie. Dodatkowe bogactwo witamin i minerałów sprawia, że jest to warzywo zdrowe i pożywne, warto więc włączyć je do swojej diety.

Jak fasolka szparagowa pomaga w odchudzaniu?

Przede wszystkim za właściwości odchudzające fasolki szparagowej odpowiada niewielka ilość kalorii, jakie posiada. Nie jest to jednak jedyny powód, dla którego warto sięgnąć po to warzywo, gdy planuje się zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzięki wysokiej zawartości błonnika fasolka szparagowa pozytywnie wpływa na przemianę materii i pracę układu trawiennego, co także jest bardzo istotne, planuje się odchudzanie. Poza tym produkt ten posiada także niski poziom indeksu glikemicznego, co oznacza, że po spożyciu tego warzywa, poziom cukru we krwi rośnie bardzo wolno. Wpływa to między innymi na fakt, iż dłużej odczuwa się sytość i nie dochodzi do nagłych napadów głodu. Z tego też względu poleca się ją nie tylko osobom odchudzającym się, ale i diabetykom.

Centymetr na wadze

Jak przyrządzić zdrowy posiłek z fasolką szparagową?

Aby fasolka szparagowa dostarczyła nam jak najwięcej zdrowych składników odżywczych, konieczne jest jej właściwe przyrządzenie. W kuchni doskonale łączy się z wieloma produktami spożywczymi, należy jednak pamiętać, że może być spożywana dopiero po odpowiedniej obróbce termicznej (nie je się jej na surowo). Warzywo należy gotować w niewielkiej ilości wody, albo jeszcze lepiej – na parze, by zachować witaminy i minerały. Po ugotowaniu powinna być lekko miękka i krucha.

Fasolkę szparagową można łączyć z mięsem, warzywami, owocami, ryżem, kaszą i makaronami oraz rybą. Warto pomyśleć o sałatce fasolkowej, można ją też po prostu ugotować na parze i dodać zioła typu tymianek, oregano i bazylia oraz doprawić przyprawami. Warto przyrządzić zupę fasolkową, albo zrobić zapiekankę makaronową.

Z dań mięsnych można przyrządzić kaszę bulgur z indykiem, kalafiorem i fasolką szparagową, albo makaron z wołowiną, fasolką i sosem sojowym. Więcej dań można znaleźć z makaronem, jak właśnie z dodatkiem żółtej fasolki, i fety albo w połączeniu ze świeżymi pomidorami.

Fasolkę szparagową można gotować, piec, smażyć, traktować jako dodatki do potraw pod wieloma różnymi postaciami. Wybór jest naprawdę duży, warto więc zastanowić się nad tym bardziej i zacząć urozmaicać swoją dietę o właśnie o to warzywo, zwłaszcza gdy planujemy odchudzanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *