Czy lamblie są w bananach? Czy warto jeść banany?

Banany są źródłem wielu witamin, szczególnie bogate są w potas. Jednak zostały owiane dziwną legendą. Czy w bananach znajdują się pająki, a może lamblie? Jakie banan ma właściwości i ile ma kalorii? Czy aby na pewno wszyscy mogą jeść banany? Na te pytania postaramy się wam odpowiedzieć w poniższym artykule.

Czy w bananach są lamblie, pająki?

To pytanie, które zastanawia wiele osób od jakiegoś czasu, a wokół niego narosło wiele mitów i legend. O co dokładnie chodzi? Często możemy spotkać się z osobami, które ucinają czarną końcówkę banana w obawie przed pająkami. O co chodzi z tymi robakami? W internecie pojawiły się głosy osób, które twierdziły, że czarna część owocu zawiera w sobie cysty lamblii. Innym mitem dotyczącym końcówki są… toksyny. Jednak możecie być spokojni, toksyny znajdują się na skórce, której już nie mamy w zwyczaju jeść.

Czym jest lamblia?

Giardia lamblia to pasożyt, który wywołuje lambliozę lub inaczej zwaną giardiozę. Możemy się jej nabawić przez kontakt z zanieczyszczoną wodą lub owocami i warzywami, a także przez kontakt z osobą, która jest nosicielem cyst lamblii. Więcej o chorobie, jej przyczynach i objawach lambliozy możesz przeczytać w naszym artykule.

Choroba Giardioza bywa bardzo groźna, może prowadzić do odwodnienia, w skrajnych przypadkach do anemii i niedożywienia. Nic więc dziwnego, że niektórzy panicznie boją się końcówki banana… Czy mają ku temu powód? Nie. Nie możemy zarazić się lambliozą, jedząc banana, to silnie zakorzeniony mit. Na lambliozę możemy zachorować, nie przestrzegając podstawowych zasad higieny, nie myjąc warzyw i owoców. Jeśli zjedlibyśmy banana wraz ze skórką, a w dodatku byśmy go nie umyli, wtedy szanse na zarażenie giardiozą są większe, ale takie same jak w przypadku innych warzyw i owoców. Ponieważ niemyte warzywa są dla nas zagrożeniem, tylko jeśli mają na sobie cysty lamblii.

Właściwości bananów

Zdecydowanie warto jeść banany, są skarbnicą wielu cennych substancji odżywczych. Nie musimy bać się czarnych końcówek, w których rzekomo kryje się lamblia. Owoc jest bogaty w potas, wapń, magnez i fosfor. Zawiera witaminy A, E, C, K i witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy i witaminę B6. To owoc często polecany osobom, które borykają się z nadciśnieniem czy z wrzodami żołądka. Banany nie są jedna polecane wszystkim. Mimo że owoc jest pyszny i zawiera wiele substancji odżywczych, nie będzie on dobry dla każdego. Wystrzegać się go powinni cukrzycy, ponieważ owoc posiada wysoki indeks glikemiczny, który rośnie wraz z dojrzewaniem owocu. Na banany powinny też uważać osoby, które stosują dietę, ponieważ może znacząco podwyższać kaloryczność niektórych posiłków takich jak np. owsianka. Warto o tym pamiętać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *