Niska hemoglobina — co jeść, co pić, na co uważać?

autor Milena Dębińska
876 odsłon/y

Duża część społeczeństwa boryka się z anemią, która spowodowana jest niską hemoglobiną. Leczenie niedokrwistości w dużej mierze polega na diecie, co dokładnie trzeba jeść i pić, by podwyższyć poziom hemoglobiny?

Jakie są objawy anemii?

Niedokrwistość to zaburzenie, które wynika z nieprawidłowej ilości czerwonych krwinek lub z powodu niskiej zawartości hemoglobiny we krwi. Do najpowszechniejszych objawów należy:

  • osłabienie,
  • uczucie zimna,
  • bóle łowy,
  • przyspieszona praca serca,
  • trudności z koncentracją,
  • pogorszenie stanu włosów i paznokci,
  • bladość skóry.

Przy niedokrwistości dużą rolę gra dieta, niezmiernie ważne jest, by uzupełniać dietę w składniki, które są bogate w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy, który uczestniczy przy tworzeniu erytrocytów, czerwonych krwinek.

Sok z buraków na niską hemoglobinę

Buraki mają działanie krwiotwórcze, są więc zalecane przy anemii jak i podczas menstruacji, kiedy organizm traci dużo krwi. W 100 ml soku z buraków znajduje się około 1 mg żelaza. Przyswajalność żelaza z buraków jest jednak dość niska, ponieważ przyswaja się w 5 procentach, a to dlatego, że żelazo w burakach występuje w postaci niehemowej. Dieta w obfitująca w buraki niestety nie wyleczy nam anemii, ale może nam w tym pomóc.

Sok morelowy w walce z anemią

Morele są dużo bardziej wartościowym źródłem żelaza niż buraki, na 100 g w morelach znajduje się aż 4.1 mg żelaza, jeśli zjedlibyśmy 400 g moreli, to uzupełnilibyśmy nasze dzienne zapotrzebowanie na żelazo, jednak zjedzenie takiej ilości moreli może być trudne, zachęcamy, by z owoców przyrządzić sok, można go przyrządzić ze świeżych moreli jak i z suszonych.

Sok pomidorowy dobre źródło żelaza

Sok z pomidorów prawdopodobnie najlepiej wypada w tym zestawieniu, będzie on najlepszy na niską hemoglobinę, ponieważ suszone pomidory w 100 gramach mają aż 9 mg żelaza. Ponadto sok pomidorowy jest również bogaty w witaminę C, która zwiększa przyswajalność pierwiastka.

Szpinakowy koktajl na anemię

Dobrym źródłem żelaza jest także szpinak, niestety tylko w postaci surowej, po obróbce termicznej traci część składników odżywczych. Trzeba też uważać na kwas szczawiowy, który może utrudniać wchłanianie żelaza. Smoothie szpinakowe może być dobrym dodatkiem w diecie anemika, jednak lepiej z nim nie przesadzać.

Co jeść na niską hemoglobinę?

Powszechnie wiadomo, że najlepszym sposobem na wyleczenie anemii jest dieta, to faktycznie prawda, jednak picie soków bogatych w żelazo może nie wystarczyć. Dużą rolę odgrywa też rodzaj żelaza, czy jest hemowe, czy niehemowe. W produktach odzwierzęcych znajdziemy żelazo hemowe i jest ono najbardziej przyswajalne przez człowieka, zatem w naszej diecie nie może zabraknąć:

  • wołowiny,
  • cielęciny,
  • baraniny,
  • jajek,
  • wieprzowiny,
  • sardynek,
  • łososia,
  • śledzi,
  • tuńczyka.

Żywność i soki bogate w żelazo możemy połączyć z suplementacją kwasu foliowego, witaminy B12 i Witaminy C, pomoże nam to szybciej wrócić do zdrowia i podnieść poziom hemoglobiny we krwi.

podobne treści

zostaw komentarz