Zapalenie pęcherza — co jeść i pić w tym czasie?

autor Lilia Szostak
987 odsłon/y

Dieta przy zapaleniu pęcherza stanowi kluczowy element wspomagający szybki powrót do zdrowia. Osadzające się w układzie moczowym bakterie wywołują bardzo nieprzyjemne pieczenie podczas korzystania z toalety, dlatego niezwykle istotną kwestią jest spożywanie produktów i napojów, które pomogą je wypłukać. Co na zapalenie pęcherza jest najskuteczniejsze? Podpowiemy Ci, co jeść i pić na zapalenie pęcherza.

Co jeść na zapaleniu pęcherza?

Żurawina to owoc szczególnie ceniony podczas łagodzenia objawów zapalenia pęcherza, dlatego nie powinno go zabraknąć w jadłospisie osoby borykającej się z infekcją dróg moczowych. Żurawina jest źródłem wielu cennych składników mineralnych takich jak magnez, sód, potas, fosfor i wapń. Stanowi bogactwo witamin A, C, E oraz tych z grupy B. Zawiera również antocyjany, flawonoidy i proantocyjanidyny, które wykazują działanie antybakteryjne i wspomagają wypłukiwanie bakterii z dróg moczowych. Innymi owocami o działaniu moczopędnym są m.in. borówki, aronia, melon, jabłko, agrest i truskawki.

W diecie osoby cierpiącej na zapalenie pęcherza powinny znaleźć się również warzywa o działaniu przeciwzapalnym takie jak m.in. szpinak, jarmuż, koper, seler, zielone ogórki i pomidory. Należy także pamiętać o tłustych rybach bogatych w kwasy omega-3 takich jak np. tuńczyk, łosoś i pstrąg.

Co należy pić przy zapaleniu pęcherza?

W okresie leczenia zapalenia pęcherza odpowiednie nawodnienie odgrywa bardzo ważną rolę. Stosowanie ziół o działaniu przeciwzapalnym i moczopędnym wspomaga pozbywanie się z organizmu bakterii odpowiedzialnych za infekcję. Co pić na zapalenie pęcherza? Bardzo dobre właściwości kojące posiada nawłoć pospolita. Skutecznie hamuje ona rozwój bakterii, przyspiesza wydalanie moczu i oczyszcza organizm z toksyn. Warto także sięgnąć po napar z pokrzywy, która ma właściwości moczopędne i wspomaga wypłukiwanie mocznika i złogów kwasu moczowego.

Kolejnym zielem, które znajduje zastosowanie podczas łagodzenia objawów zapalenia pęcherza, jest krwawnik. Działa on odkażająco i przeciwzapalnie. Dobre rozwiązanie stanowi również spożywanie wywaru ze skrzypu polnego. Zawarte w nim krzemionka, potas i flawonoidy pobudzają układ moczowy do pracy i wspomagają wydalanie z moczem drobnoustrojów i toksyn. Inne zioła o działaniu moczopędnym to dziurawiec i brzoza brodawkowata.

Czego unikać w diecie podczas leczenia zapalenia pęcherza?

Dieta przy zapaleniu pęcherza powinna zawierać jak najmniej przetworzone produkty, dlatego należy unikać różnego rodzaju kiszonek, długo dojrzewających serów i szynek, wędzonych ryb oraz ostrych przypraw. Warto także zrezygnować z jedzenia cytrusów i produktów zawierających dużo soli, które mogłyby przyczynić się do zatrzymania wody w organizmie.

Zbilansowana dieta pozwala szybciej poradzić sobie zapaleniem pęcherza. Co jeszcze warto jeść i pić podczas infekcji dróg moczowych? Czekamy na Twoje propozycje w komentarzu.

podobne treści

zostaw komentarz