Wiele osób zmaga się z zaparciami, najczęściej są to kobiety i osoby starsze po 65 roku życia. W większości przypadków problem z wypróżnianiem można wyeliminować z pomocą diety.
Przyczyny zaparć
Lekarze wyróżniają kilka rodzajów zaparć, w zależności od przyczyny:
- zaparcia czynnościowe,
- zaparcia organiczne,
- zaparcia idiopatyczne.
Każde z nich ma inne podłoże, jednak mają też elementy wspólne, głównymi powodami zaparć mogą być:
- choroby, jak niedoczynność tarczycy, czy zmiany nowotworowe w jelicie, choroba Hirschprunga,
- niektóre leki, które mają działanie moczopędne,
- stres,
- mała ilość przyjmowanych płynów,
- siedzący tryb życia i niska aktywność fizyczna,
- dieta o dużej zawartości tłuszczów, a uboga w błonnik,
- nieregularne odżywianie.
Co pić na zaparcia?
Leczenie zaparć w dużej mierze skupia się na zmianie nawyków żywieniowych i stylu życia. Osoba chora powinna zwiększyć wysiłek swojej aktywności fizycznej, ważna jest także dieta bogata w błonnik i odpowiednia ilość wody, ponieważ w dużej mierze, to brak nawodnienia wpływa na bolesne, twarde stolce, które trudno wydalić.
W diecie powinno znaleźć się mniej więcej 50 g błonnika i 3 l płynów, ale co dokładnie można pić przy zaparciach?
Kefir
Zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu działa na organizm rozwalniająco i powoduje rozluźnienie stolca.
Napar z senesu
Liście senesu możemy kupić w każdej aptece, to zioło jest najpopularniejszym środkiem przeczyszczającym. Jeśli zależy nam na wypróżnieniu z samego rana, warto wypić kubek naparu z senesu przed snem, ponieważ działania przeczyszczające pojawiają się po 12 godzinach od zastosowania preparatu. Nie powinno się jednak korzystać z takich rozwiązań regularnie, ponieważ może to prowadzić do zaparć nawykowych.
Siemię lniane zalane wodą
Nasiona lnu są bogate w błonnik, zaleca się pić na czczo szklankę nasion zalanych wodą. Pomagają zatrzymać wchłanianie wody przez organizm, dzięki czemu wpływają pozytywnie na nawodnienie i wzrost objętości masy stolca. To dobra pomoc, jeśli chcemy uregulować rytm wypróżnień i zapobiec zaburzeniom defekacji. Ponadto nasiona zwiększają lepkość treści jelitowej i wpływają pozytywnie na wzrost flory bakteryjnej.
Kawa
Jeśli zaparcia spowodowane są spowolnioną pracą jelit, można wypić filiżankę kawy, która wpływa stymulująco na perystaltykę jelitową. Trzeba jednak pamiętać, by kawa była słaba, ponieważ mocny napar może przyczyniać się do zaparć.
Czego unikać przy zaparciach?
W trosce o jelita musimy pamiętać o odpowiednim poziomie nawodnienia, jednak nie tylko. Jeśli chcemy uniknąć zaparć, powinniśmy się wystrzegać:
- białka zwierzęcego,
- pieczywa razowego,
- roślin strączkowych,
- warzyw kapustnych,
- serów dojrzewających,
- smażonych ostrych potraw.
Przy regularnej diecie, piciu trzech litrów płynów i odpowiedniej ilości błonnika, problem z zaparciami powinien minąć. Warto jednak pamiętać, by nie nadużywać środków przeczyszczających, bo przy dłuższym stosowaniu mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.