Zdrowa dieta może przynosić wiele korzyści, nie tylko fizycznych, ale i psychicznych. Zadbanie o dietę jest szczególnie istotne również dlatego, że objawy nadkwasoty żołądka można obserwować przy spożywaniu nawet najpopularniejszych produktów. Aby uniknąć nieprzyjemnych objawów takich jak paląca zgaga, warto więc wiedzieć, czego unikać przy nadkwasocie żołądka.
- Dlaczego kawy lepiej unikać przy nadkwasocie?
- Dlaczego alkoholu lepiej unikać przy nadkwasocie?
- Dlaczego smażonego lepiej unikać przy nadkwasocie?
Dlaczego kawy lepiej unikać przy nadkwasocie?
Nadkwasota żołądka opiera się głównie na procesie zakwaszenia organizmu. Właśnie dlatego podczas jej występowania nie warto pić napojów z kwasowym odczynem pH, takich jak kawa czy mocna herbata. Wypita kawa zakwasza nasz organizm dość skutecznie, więc powinna być używana z rozwagę lub ograniczona podczas występowania nadkwasoty żołądka. Ta przyczyna zakwaszenia organizmu może być szczególnie odczuwalna po spożyciu mocnej kawy na pusty żołądek z samego rana.
W przypadku kawy nie można zapomnieć również o jej głównej substancji pobudzającej. Kofeina stymuluje organizm do wytwarzania kwasu żołądkowego, więc automatycznie jest odpowiedzią na pytanie, od czego nadkwasota może się brać. Warto tu również zaznaczyć, że kofeina zawarta w herbacie daje podobne rezultaty.
Przez to objawy nadkwasoty żołądka mogą okazać się bardziej odczuwalne po wypiciu herbaty zielonej, która ma w sobie więcej kofeiny niż czarna. Powinniśmy wybierać napoje przynajmniej z neutralnym odczynem lub herbaty ziołowe.
Dlaczego alkoholu lepiej unikać przy nadkwasocie?
Na pewno warto rozważyć zminimalizowanie spożycia alkoholu. Może on być szkodliwy dla organizmu przynajmniej z dwóch powodów. Po pierwsze alkohol stymuluje organizm do wytwarzania kwasu żołądkowego. Jest to problem podobny, jak w przypadku kawy, który stanowi jedną z głównych przyczyn nadkwasowości żołądka.
Dodatkowo alkohol działa rozluźniająco na organizm. Dotyczy to również mięśni i organów wewnętrznych, blokujących zawartość żołądka przed cofaniem się do układu pokarmowego. Przez podobne rozluźnienie w obrębie żołądka, możliwe jest wystąpienie na przykład zgagi.
Dlaczego smażonego lepiej unikać przy nadkwasocie?
Jedzenie smażone może być szybkie w przygotowaniu, a czasem nawet smaczne. Należy jednak pamiętać, że usmażenie potraw na głębokim oleju pozbawia je wszelkich wartości odżywczych. Dla przykładu ryba w swojej pierwotnej formie zawiera dużo witamin D oraz A, a także jest bogata w kwasy omega-3. Smażenie ryby nie tylko niszczy pożyteczne kwasy, ale również rozpuszcza pożyteczne witaminy.
Dodatkowo produkty smażone są dość tłuste oraz ciężkostrawne, co powoduje „zaleganie” jedzenia w żołądku. Przyczyną nadkwasoty będzie tu więc zwiększona ilość płynów żołądkowych, które naprodukowane zostały w celu strawienia większej ilości opierającego się jedzenia.
W pierwszej kolejności należy wyeliminować produkty o kwaśnym odczynie oraz te, które powodują nadprodukcję kwasów żołądkowych. Idąc za tym, jednymi z pierwszych na liście tego, czego unikać przy nadkwasocie mogą być kawa, alkohol oraz potrawy smażone. Szczególnie przy tych ostatnich warto pamiętać, że wszelkie potrawy ciężkostrawne, nie tylko smażone, będą powodowały dodatkową produkcję kwasu żołądkowego.
1 komentarz
Na pewno kawy nie można pić, ona też jest taka lekko kwaśna, żołądek źle reaguje na kawę przy nadkwasocie. To samo się tyczy też cytrusów czy nawet kiszonek, a ludzie o tym zapominają…