Co to jest ageuzja?

Ageuzja to przypadłość w wyniku czego chory zostaje pozbawiony możliwości odczuwania smaków. To jedna z bardziej skrajnych objawów, bowiem można wyróżnić kilka innych rodzajów tego zaburzenia. Czym jest ageuzja, jak się objawia i jakie są jej przyczyny?

Ageuzja – co to?

Jak zostało wspomniane we wstępie, ageuzja to przypadłość związana z zaburzeniem smaku. Mówiąc konkretniej, chodzi o to, że całkowicie traci się ten zmysł. Chory nie jest w stanie odczuwać zmysłami tego co spożywa, nie rozróżnia smaków i nie ma możliwości stwierdzenia, co konkretnie znajduje się w jego ustach. Innymi słowy, znacząco obniżają się jakościowe i ilościowe doznania smakowe.

Jakie są przyczyny ageuzji?

Przyczyny ageuzji i jej pochodnych może być wiele, a występowanie zaburzeń jest powiązane z licznymi przypadłościami. Dochodzi więc do tego między innymi w wyniku stosowania niektórych leków, np. przy chorobach endokrynologicznych, psychicznych czy nowotworowych. Zaburzenie smaku może też pojawić się jako objaw zażywanych używek, jak choćby palenie papierosów czy picie alkoholu. Niektóre kobiety w ciąży także doznają zaburzeń smaku, choć zazwyczaj występują one słabiej i są stanem przejściowym. Zazwyczaj na zmianę postrzegania smaku narzekają także osoby starsze, z wiekiem niestety obniża się nasza wrażliwość tego zmysłu.

Jeżeli chodzi o przyczyny chorobowe, ageuzja może pojawić się przy schorzeniach psychicznych, cukrzycy, chorobie wrzodowej, a także przy niewydolności kory nadnerczy oraz niedoczynności tarczycy. Do tego dochodzą liczne infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze, a także tak poważne schorzenia jak stwardnienie rozsiane, udar mózgu, choroba Alzheimera. Jak więc widać, przyczyn może być naprawdę wiele. Łatwo przy tym wywnioskować, że ageuzja nie jest chorobą samą w sobie, a tylko objawem.

Kobieta jedząca arbuz

Rodzaje ageuzji

Ageuzja, jako zaburzenie poczucia zmysłu smaku, a konkretnie jego całkowitej utraty jest tylko jedną z możliwości to najbardziej skrajną. Co więcej, ten konkretny typ zaburzenia występuje najrzadziej. Zdecydowanie częściej mamy do czynienia z innymi rodzajami zaburzeń smakowych, jak dysgeuzja jej warianty, czyli parageuzja, hipogeuzja oraz hiposmia.

Dysgeuzja, mówiąc krótko, odpowiada za zaburzenia smakowe, związane ze zniekształceniem odczuć smakowych. Może się to objawiać albo słabszym odczuwaniem zmysłowym, albo nieodczuwaniem niektórych smaków. Parageuzja, zwana też heterogeuzją odpowiada za błędne rozróżnianie smaków, w tym subiektywne nieprzyjemne odczucia lub halucynacje smakowe. Hipogeuzja objawia się tym, że odczucia smakowe są słabsze, przez co pojawiają się problemy z ich odróżnianiem. Hiposmia z kolei wiąże się nie tyle ze smakiem, ile z zapachem i obniżeniem wrażliwości na nie.

Jak leczyć ageuzję?

Jako że ageuzja nie jest chorobą, a tylko przyczyną, objawem choroby, sama w sobie nie podlega leczeniu. Konieczna będzie wizyta u lekarza, by zdiagnozować, co stoi za zaburzeniami smaku. Dopiero wówczas można się podjąć leczenia przyczyn, w zależności od tego, co się za nimi kryje. Konieczne będzie wówczas zażywanie odpowiednich leków doustnych. Wyjątkiem będą sytuację, gdy za ageuzją stoją choroby o właściwościach miejscowych – wirusy, infekcje czy grzybica. Wówczas leczeniu poddaje się zmienione chorobowo miejsce, a nie cały organizm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *